Proeftuin van A’dam van start

Proeftuin van A’dam van start
De eerste proeftuin die Platform Eetbaar Amsterdam mede heeft ontwikkeld is van start gegaan. In juni (2013) ontvingen de initiatiefnemers de sleutels. Locatie: Elzenhagen Zuid. Het Google adres is Gare du Nord 1. De Proeftuin heeft als taak  onderzoeksgebieden voor de stadslandbouw en permacultuur te verkennen en toegankelijk te maken: brede, sociale stadslandbouw en permacultuur waar duurzaam leven in alle facetten aan de orde komt en ook zelfbouw incorporeert. In de proeftuin wordt een publiekslab, een civiele ecologische werkplaats, gestart dat zich bezighoudt om samen te leren en met de eigen handen nieuwe installaties en inrichtingen te maken voor huis-tuin-keuken en stoep. Het verduurzamen van de stedelijke omgeving moeten we niet aan de experts overlaten maar leren om -meer- zelf te doen. Hiertoe biedt de proeftuin een inspirerende omgeving die voor iedereen toegankelijk is.

Start Proeftuin van A'dam

Deze zomer kunnen professionals en enthousiastelingen meehelpen het gebied verder vorm te geven en komt er een eigen currency. Deze zomer is dat een tegoedmunt zodat de zomergasten, met eigen tent  welkom tot de eerste week van september,  kunnen rekenen op een wederdienst naar keuze. In de toekomst zal de currency een bijdrage leveren aan het beheer van de proeftuin, het publiekslab en om de verschillende initiatieven op het terrein hun producten tegen die eigen munteenheid te laten uitruilen.

Studenten van de UvA helpen een middag

In september, de 21-ste, wordt het terrein echt geopend voor het publiek. Thema: Havana. Cuba is met Havana wereldleider in stadslandbouw. De stad is voor 50 procent zelfvoorzienend in vers voedsel. Door het embargo vanaf de jaren 60 en daarbij de val van het Sovjet blok in 1989 is de beschikking over aardolie in Cuba nihil. We kunnen naar hen kijken als pioniers. Stadslandbouw heet daar Organoponics, organisch bio-intensief tuinieren, en de Cubanen zijn er echt goed in geworden. Op de openingsdag kun je dus  rekenen op een moppie exotische Cubaanse muziek.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen van de Proeftuin van A’dam of wil je meedoen? Mail dan naar Tanja den Broeder.

Zie ook een Stadsbericht van Pakhuis de Zwijger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s